O blogu in avtorju

(zadnja sprememba – 15.04.2013)
Zakaj: MORJE JE OGLEDALO
Zato: (iz knjige Ocean-morje od A.Baricco)
…….
In usoda bi bilo ime temu oceanu morju, neskončnemu in lepemu. Ne, nisem se motil, ko sem tam, na obali, tisto zimo razmišljal, da se resnica skriva prav tukaj. Moral sem preživeti leta, da sem se lahko spustil do dna morskega trebuha: toda, kar sem iskal, sem našel. Resničnost. Celo tisto, ki je med vsem najbolj nevzdržna in grozljivo zaresna.
Morje je ogledalo
…..

Jaz: sem mama študentki dizajna, ki rada govori ma še raje to nariše. tamlajša hči je še srednješolka, na začasnem šolanju v štajerski prestolnici. sin pa želi oploviti svet. še prej pa mora prestopiti prag polnoletnosti…no, sem skrbnica (besedo “lastnik” so prepovedali) mačkona, samičke kodra in jata nezahtevnih ribic. služba je ok. prijateljice za klepet in obisk gledališča so zmeraj na razpolago… rada imam njega… in morje…


rada se družim, pogovarjam, pišem, plavam…potapljam. rada imam barve.  presenečena in navdušena nad barvitostjo podmorja, sem bila odločena, da te barve in kreacije (žive in nežive) moram podeliti z drugimi. zaradi tega nosim fotoaparat pod vodo (nepravično bi bilo uporabiti besedo “podmorje”, ker se z enakim veseljem potapljam tudi v reke in jezera).

in kot se nikoli ne pozabi tistega, ki je bil prvi/prva, tako se tudi jaz z nostalgijo spominjam tiste analogne kamere iz lidla v plastičnem ohišju. uf, kako smo hitro pozabili, da so obstajali filmi, 12, 24, 36 posnetkov…in konec. ven in na razvijanje. pa kar je ratalo, je ratalo…no, za domačo uporabo in lep spomin so SUPER…
potem so me naslednjih pet let pri mojih potopih spremljale digitalne kompaktne kamere: Olympus SP 350, Olympus C5060WZ in izjemen Canon G9. vsaka v svojem kompaktnem plastičnem podvodnem ohišju. da bi stvari boljše laufale, sem jim dodajala makro leče, kak filter in zunanjo amfibijsko bliskavico INON d2000 typ3.

vsa ta “kompaktna” oprema (vsaka posebej) mi je omogočila, da sem spoznala osnovne zakonitosti podvodne fotografije. in ugotovila, da je le-ta postala moja ljubezen, obsesija. premik na DSRL-raven je bil samo vprašanje časa.
konec leta 2009 sem nabavila kameru NIKON D90 in v letu 2010 aluminijasto podvodno ohišje NAUTICAM, porte za objektive nikon 60mm macro, tokina 10-17mm fisheye in standardni nikon 18-55mm. kompletu sem dodala tudi INON bliskavico Z240, ki sem jo skupaj s “tastaro” INON bliskavico D2000 povezala na ohišje preko optičnega kabla.

zapraviti denar samo na opremo in se ne izobraževati v to smer, bila bi velika neumnost. zaradi tega sem se jeseni 2010 udeležila tečaja (jaz bi temu rekla: šole) podvodne fotografije mojstra Boruta Furlana. in lahko potrdim, da mi je znanje, ki sem pridobila na tečaju, pripomoglo, da sem na državnem prvenstvu v podvodni fotografiji v Piranu (okt.2010) zasedla 3.mesto ter čez par mesecev (feb.2011) na DRM OnLine tekmovanju v SRL-konkurenci 19.fotografov iz Slovenije, Hrvaške in Italije zasedla skupno 2. mesto :-). no, bolj kot medalj sem pri vsem tem vesela novih prijateljev in dobrih znancev.

pravijo, da vidi tisti, ki gleda s srcem. in jaz sem s srcem in dušo zavezana morju, vodi… nenazadnje, sem rak po horoskopu…:-)

kako pa moje delo ocenjujejo drugi, poglejte na: “nastopi in uvrstitve”

Advertisements