¤ Fara je res od fare (lep zimski potop)

Če ne bi bilo Matjaža, še zdaj ne bi vedeli, da se čisto blizu Gorice nahaja to prekrasno jezerce. Kar pa sem se dan prej potopila v morju, sem bila vesela Kostjinega predloga na to razsoljevanje.
130303Fara24res
Priznam, da imam na zalogi vse mogoče škuže in razloge, v primeru, da me kdo vpraša kaj delam na mestu, kje je prepovedan promet za motorna vozila (razen avtoriziranih). Ker to tega jezercabrezimena pelje makadamska cesta, ki omejuje promet. Že itak je dostop do jezerca po nalivih praktično misia nemogoče zaradi ogromnih luž in uničene poti. Ma na koncu se vseeno splača – pakririšče na soncu (pomembno, ko prideš napolzmrznjen iz vode), enostaven vhod v vodo in kristalno čista voda celo zimo – razen mogoče po res močnih nalivih.
Ker globina ne presega štiri metre, sem za uro potopa vzela 10litrsko jeklenko. In širokokotni objektiv tokino 10-17mm.
Že na prejšnjih potopih smo tukaj srečali jato drobnih ribic, ki se pred veliko ščuko hitro skrijejo v jezerskem rastlinju. Tokrat pa naju je s Kostjo čakalo presenečenje – po dnu jezerca je počivala rdečevrata želva. Po parih metrih potopa smo srečali še eno, ki je šla proti površju, po zrak. Ko je začutila, da se ji približujem, se hitro spustila na dno in izginila v jazerskem travniku. Presenetljivo hitro, če se ve, da je temperatura jezera bila samo 7 stopinj C. Brrrr…
Jasno je, da rdečevratka tukaj ni avtohtona živalska zvrst. Sigurno je končala v jezercu ker je domači akvirij postal premajhen za njo. Neodgovorno do živali in okolja!


Po slabi uri sva končala potop. Nedeljski sprehajalci nas pozdravljajo. Bližnji gozdiček je poln zvončkov. Na Primorskem je že pomlad.

Advertisements

One thought on “¤ Fara je res od fare (lep zimski potop)

  1. Res je bilo super. Proporočam lokacijo za potop, ampak prosim tudi vi poskrbite, da bo lokacija še naprej vodna pravlica polna življenja in ne še eno z muljem napolnjeno jezero.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s