¤ Dan potapljačev, perjaničarjev, pisančkov, pokrovčkarjev… PLK jevcev

Na obali v Fiesi se trlo potapljačev. SPZovski Dan potapljačev Slovenije je zmeraj lepa priložnost za srečanja s kolegi. No, še prej pa treba malo v vodo. Jaz tokrat s 60mm makro objektivom in lečo +4.

Iz morja počasi izginja rjava alga spomladanska kratkoživka (lat.Acinetispora crinita), ki je pokrivala celoten greben in dušila življenje na njem. Drobni polž pisani perjaničar (Hypselodoris villafranca) se komaj prebijal po tej lepljivi vatasti nadlogi.


Na grebenu je bilo kar nekaj teh golih polžkov. Kmalu sem srečala še enega pisanega polžka brez hišice – pisančka (Thuridilla hopei). Še nekateri polži na P so pogosti v tem času – pikasti morski zajček (Aplysia punctata) ter obrobljeni perjaničar (Dendrodoris limbata).
Izginjanja algaste preproge so sigurno vesele majhne ribice, sprehajalčki (Tripterygion). Jaz sem pa vesela tega posnetka pisanega pokrovčkarja (Serpula vermicularis). Ta rdeča roža je pravzaprav žival, ki , na eni strani, priraste na podlago. Rdeče so škrge, katere živalca že ob najmanjšem dražljaju potegne v cevko.

Manj sramežljive so ribice babice. Ta velika babica (Parablennius gattorugine) je sama pokukala iz te rumene gobe in dovolila, da se ji popolnoma približam za čimboljši posnetek. En face 😉

Po dveh potopih (dobre tri ure v morju) sem hitro pospravila opremo in se odpravila proti prireditvenem šotoru. Iz katerega je že fajn dišalo. PLKjevci so pripravili pravo gastronomsko presenečenje – pasulj s klobaso, solata, pidoči, sardoni z gradele, sipin golaž s polento…SVAKA ČAST! In velika HVALA za lep dan v Fiesi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s