¤ Radovedni Coris julis iz Kostrene

Sveta Marina ali Kostrena – to je ponavadi edina dilema, ko se odpravimo na enodnevni potop na hrvaško obalo. Obe potapljaške lokacije sta v radiusu cca. 150 km od Gorice, potapljačem prijazne, imajo lep home-reef in nenazadnje – diving-centra sta cenovno ugodna! No, tokrat smo se odločili za – Kostreno.

Kamnito, rahlo občaščeno dno se tukaj lepo spušče do globine 10m, ko se začne spust po steni. Do globine 35-40 metrov. Ravno prav, da izravnam pritisk v ušesih, ki je tokrat bolj nadležan zaradi rahlega prehlada, ki ga vlečem že cel teden. Ma vem, da ga bo današnji dan na morju sigurno pozdravil🙂
Takoj po spustu na peščeno dno, Dejan naleti na veliko škarpeno. Njegove bliskavice privabijo tudi enega podvodnega snemalca, ki s svojim približevanjem odžene škarpeno v luknjo v steni. Vem, da tisti izbruh mehurčkov pri Dejanu pomeni tudi kakšno sočno na račun neznanega kolege. Kmalu ugotoviva, da je na lokaciji še lepo število manjših in večjih rdečih lepotic. Žal, vse v zavetju svojih lukenj – ven dosega moje fotografske opreme.
Sem pa uživala v dobri vidljivosti in razgibanosti stene, ki so jo dodatno obarvali samci kneza (lat.Coris julis). Samci se, odeti v vesele barve, sami podijo okrog in veselo nastavljajo objektivu. Te 25cm ribice se podijo na večjih globinah, enako kot marsikateremu potapljaču prijazno pomagajo skrajšati deko-minute na 3-6 metrih globine. Knezi so še posebej veseli potapljačev-začetnikov, ki s svojimi plavutkami dvigujejo pesek in drobno kamenje. Med veselo druščino se pogosto zapodijo orade. Tudi ostale večje in manjše ribe (ciplji, fratri, crnje, trilje…) so tukaj podijo v jatah. Morske živali so hitro ugotovile, da je Kostrena home-reef njihovo carstvo. Potapljači lahko samo pritrdimo lastniku DC Kostrena, ki je zakupil koncesijo za ta košček morja. In se vračamo v njegov diving-center. Ker vemo, da nas tukaj pod morjem ne bo pričakala žalostna izropana pokrajina, kot je to že marsikje na Jadranu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s