¤ Radovedni Coris julis iz Kostrene

Sveta Marina ali Kostrena – to je ponavadi edina dilema, ko se odpravimo na enodnevni potop na hrvaško obalo. Obe potapljaške lokacije sta v radiusu cca. 150 km od Gorice, potapljačem prijazne, imajo lep home-reef in nenazadnje – diving-centra sta cenovno ugodna! No, tokrat smo se odločili za – Kostreno.

Kamnito, rahlo občaščeno dno se tukaj lepo spušče do globine 10m, ko se začne spust po steni. Do globine 35-40 metrov. Ravno prav, da izravnam pritisk v ušesih, ki je tokrat bolj nadležan zaradi rahlega prehlada, ki ga vlečem že cel teden. Ma vem, da ga bo današnji dan na morju sigurno pozdravil 🙂
Takoj po spustu na peščeno dno, Dejan naleti na veliko škarpeno. Njegove bliskavice privabijo tudi enega podvodnega snemalca, ki s svojim približevanjem odžene škarpeno v luknjo v steni. Vem, da tisti izbruh mehurčkov pri Dejanu pomeni tudi kakšno sočno na račun neznanega kolege. Kmalu ugotoviva, da je na lokaciji še lepo število manjših in večjih rdečih lepotic. Žal, vse v zavetju svojih lukenj – ven dosega moje fotografske opreme.
Sem pa uživala v dobri vidljivosti in razgibanosti stene, ki so jo dodatno obarvali samci kneza (lat.Coris julis). Samci se, odeti v vesele barve, sami podijo okrog in veselo nastavljajo objektivu. Te 25cm ribice se podijo na večjih globinah, enako kot marsikateremu potapljaču prijazno pomagajo skrajšati deko-minute na 3-6 metrih globine. Knezi so še posebej veseli potapljačev-začetnikov, ki s svojimi plavutkami dvigujejo pesek in drobno kamenje. Med veselo druščino se pogosto zapodijo orade. Tudi ostale večje in manjše ribe (ciplji, fratri, crnje, trilje…) so tukaj podijo v jatah. Morske živali so hitro ugotovile, da je Kostrena home-reef njihovo carstvo. Potapljači lahko samo pritrdimo lastniku DC Kostrena, ki je zakupil koncesijo za ta košček morja. In se vračamo v njegov diving-center. Ker vemo, da nas tukaj pod morjem ne bo pričakala žalostna izropana pokrajina, kot je to že marsikje na Jadranu.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s