¤ AC/DC Stoja …ali kako smo zniževali napetost

Ta podaljšan avgustovski vikend sva se udobno in hitro zapeljala po novi pridobitvi hrvaških avtocest do Pule (cca. 170 km od Nove Gorice). Izbrala sva avtokamp (AC) Stoja, ne toliko zaradi njegove polotoške lege ali borovcev, ki ponujajo prijetno senco, temveč zaradi informacije, da se v kampu nahaja diving center (DC) Hippocampus (http://www.hippocampus.hr/ ).

Kmalu smo ugotovili, da bo nam namesto lovljenja urnika divig-centra, nabolj komot potopiti se kar na home-reefu kampa Stoja. Vodja diving-centra, Robert, nam je pokazal skice lokacije, razložil značilnosti in popeljal skozi kamp, da nam pokaže najlažji dostop.

Ker je bil že popoldan, sva se odločila za potop na zahodni strani (desna stran polotoka). Potop se začne pri stari kanalizacijski cevi in nadaljuje levo proti rtu. Teren se spušča v stopnicah na 7-11-16-20-27 metrov globine in konča na pesku (cca. 31m).

Bolj kot sva se bližala rtu, je bil tok močnejši in vidljivost slabša. Čeprav so okrog naju plesala jata rib in so nas vabile neraziskane vsekline med skalami na 22-27m, sva se morala obrniti. Tok je bil premočen in tlak v 18.litrcah je kazal 100barov.


Naslednji dan sva se odpravila v podmorje na levi strani kampa. Po skici, ki nam jo je pokazal Robert, in tistemu, kar sva videla, ko sva šnorkljala, sva verjela, da se nam obeta nezanimivo blodenje po travi.

Na začetku so nas pozdravile jate črnik. Ko sva pa zavila v plitvino (3-6m), med stene in usekline, naju je navdušila igra svetlobe in jate drobnih ribic, ki so tukaj najdle svoje zavetje.

Na tem delu je morje izdoblo tunele in prehode, postavilo mostičke in zidove. Resda sva morala biti previdna in se držati dovolj globoko, da nam kakšen pogumen mladenič, ki se pognal s skale v morje, ne skoči na glavo. Malo naprej od obale, v globini 10-18m, so posamezne skale skrivale ugorja, tabinju, škarpoče, …

Ko sem fotkala s kompaktnim aparatom, so ponavadi njegove prazne baterije bile razlog za konec potopa. Nikon pa se ne utrudi niti po dveh potopih. In spet je bila prazna 18-litrca tista, ki me je prisilila na izhod iz podmorskega raja.

Robi od DC Stoja nam je svetoval, da ga naslednjič obvestimo o prihodu in bo cena pivanja v kampu nekaj nižja. Ugotovila sva, da se tukaj nahajajo tudi luštkani bungalovi, za sprejemljivo ceno v pred/posezoni.

No, Stoja home reef smo (skoraj) pretauhali. Drugič so na vrsti wrecki, tuneli in stene…komaj čakammmmm
Več slikic je na moji PICASA GALERIJI

Advertisements

2 thoughts on “¤ AC/DC Stoja …ali kako smo zniževali napetost

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s