¤ Desant na Molch, Sistiana (279. potop)

Danes je bil najtoplejši dan v tem letu. V Gorici smo izmerili 24oC. Mi smo se pa že včeraj odločili, da danes popoldan poskušamo desant na malo podmornico pri Sesljanu (ital.Sistiana), Molch.

Naloga niti ni bila tako lahka. Tudi drugi so večkrat poskušali najti Molcha, ampak jim zaradi (ponavadi) slabe vidljivosti, ni uspelo. Priznam, da se v sesljanskem podmorju raje zadržujem ob obali, kje je življenje bogatejše in vidljivost boljša. Odlično za makro podvodno fotografijo. Mali Molch pa leži na pesku, cca. 4-6 minut plavanja oddaljen od obale. Globina ni dramatična – cca 10m – odvisno od plime ali oseke.
Tokrat smo na Molch štartali sami stari mački – Matjaž, Ester, Marjo in jaz. Edina uporna točna so bila tretja vrata slačilnic na obali in smer 210-220 stopinj, ki sem ga izbrskala iz svojih starih potapljaških dnevnikov.
Sonce je še zmeraj prijazno grelo, pogled pod gladino je obetal dobro vidljivost. Bojo smo vezali blizu obale in naštimali kompase po navedenem kursu.
In nam je uspelo!!…Popravek: uspelo je Matjažu in meni. Ester in Marjo sta se izgubila v sesljanski podmorski meglici. In falila podmornico. Matjaž in jaz sva se postavila “v strelce” in po petih minutah potopa najdla ubogega Molcha. Ta relikt iz 2. svetovne vojne se počasi pogreza v pesek, popolnoma obraščen in delno preluknjan. Da bi si potrdili pravilnost kursa, sva se tudi vračala po zrcalni smeri 30-40 stopinj. In vrnila natančno do naše boje. Zmagaaaaa!!
Jaz vseeno še zmeraj imam raje sesljanske morske konjičke. In tokrat so prevladovali tisti rumene barve. Prav prijazno so pozirali, pritrjeni na spirografe. Rakci so radovedno opazovali. Drobne ribice se umikale v zavetje skal.
Po dobri uri potopa sva pokukala na površje. Prekrasen sončni zahod. Sesljanska romantika, katero je škoda zamuditi. Priporočam 😉

Advertisements

7 thoughts on “¤ Desant na Molch, Sistiana (279. potop)

 1. konjički so lepo ispadli 🙂 škoda, da je okolje tako umazano… kaj ti jih počistim, ko končam risat? itak sm na photoshopu ceu dan 😀

  btw, srečn dan mamic :)****

 2. No, no.
  Če bi lahko bil obisk SZENT ISTVAN eden prvih obiskov podvodnih razbitin, bi za marsikaterega kandidata to bil tudi zadnji.
  Je treba prej kak tečaj, precej izkušenj, dosti opreme in za konkreten primer SZENT ISTVAN-a tudi za vsak potop posebej dovoljenje Ministrstva za kulturo RH.

 3. Nekje v literaturi sem zasledil , da je v Sesljanskem zalivu potopljena nemska manjsa podmornica Koch.Da ni to morda ta Molch.Bi lahko dobil vec podatkov o tej zadevi prosim.Tudi sam se zelo rad potapljam v Sesljanu.

  • oprosti, da se šele zadaj javljam.
   tisti Koch je sigurno mali Molch. daj poglej na en moj blog starejšega datuma, kje je napisano malo več o sesljanskem Molchu.
   pokazalo se, da so potopi na Molcha najbolj primerni v zimsko-pomladnem obdobju zaradi boljše vidljivosti.
   mi smo bili v morju pri Sesljanu prejšnji teden (po 19. uri, ker je kopalna sezona in je potapljanje s obale med 7. in 19. uro prepovedano!)) in smo obstali v bližini obale. zaradi slabe vidljivosti je bilo nesmisleno rinit na pesek.
   če si pa ljubitelj morskih konjičev potem treba obvezno v Sesljan. našteli smo jih tudi 4 na enem kvadratnem metru.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s