¤ Isola della Cona – v iskanju belih konjičkov

Niso vsi beli konji – lipicanci. Ena vrsta belih konjev, pripeljana iz Francije, živi v naravnem zaščitenem območju ustja Soče na (pol)otoku Cona. In ta nedeljski popoldan (7.3.) smo se odločili, da jih gremo poiskati. Oboroženi s tahujšimi fotografskimi objektivi.


Kamargueski konj (konj Camargue) pripada starodavni pasmi in prihaja iz Camargue, območja v bližini ustja reke Rone (Francija), kje se še vedno uporablja za ravnanje bikov na pašo. Zaradi skromnosti in izdržljivosti je uspel preživeti v pogosto sovražnem okolju. To so najpogosteje močvirna področja, katerih ta močen konji obvlada zaradi svoje telesne zgradbe: nizka rast, močno telo in noge, s katerimi se z lahkoto premka na razmočenem zemljišču in celo vodi. Podobno kot pri lipicancih, so mladiči temni in šele starejši konji so bele barve, barve, ki manj privlači žuželke in jim obenem olajša bivanje na soncu.
Ti konji so bili pripeljani v Naravni rezervat ustja Soče v letu 1991. Njihova vloga tukaj je zelo pomembna, saj pripomorejo k ohranitvi okolja, ker igrajo ključno vlogo pri nadzoru rastlin: konji se hranijo z nizko vegetacijo in tako onemogočijo razvoj trsja in obrežnih gozdov. Na ta način spodbudijo nastanek in obstanek različnih vrst rastlin in živali (predvsem ptic).
Žal so zimski dnevi zelo kratki. In, ko smo se jim končno uspeli približati v zadovoljivo bližino, se sonce že dotikalo obzorja. Kar pa je dalo njihovi dlaki prekrasen rdeč odtenek….No, treba bo še enkrat v to močvirje. Ma se splača 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s