¤ Apnea+Scuba+Techdiving/Zreče+IAHD=AST 2010

Priznam, če ne bi zaradi Kulturnega praznika dobila podaljšan vikend, me nobena sila ne bi spravila v avto in prepričala, da se po zamrznjenih, zasneženih cestah odpravim na štajerski konec. Ma, ker imam dobrega šoferja, se vse izteklo kot je bilo načrtovano. In še boljše od tega.

Ko smo prispeli, je avla Term Zreče že pokala po šivih. Ogromno znanih obrazov. Objemov in prijaznih besed kar ni moglo bit konca. Potem tudi obvezna prijava in akreditacijske kartice. In program se že začel.
Uvodna beseda predstavnika organizacijskega odbora Branka Ravnaka. Velik človek s še večjim čutom za sočloveka. Branko se zahvalil vsem podpornikom, sponzorjem in organizatorjem, mi smo se mu pa oddolžili z velikim aplavzom.
In je že za govornico stopil Jure Daič. Fant je prvi Slovenec, ki je dosegel (in presegel) globino 100 metrov z enim vdihom. Tudi jaz sem zadrževala dih, ko je razlagal svoje priprave pred poniranjem v globine, ki skoraj 3x presegajo tiste, ki jih lahko dosežem sama s celotno potapljaško opremo in ogromno količino zraka stisnjenega v jeklenki.
Sledila sta polurna predavanja dr. Neala Pollocka in asistenta Medicinske fakultete iz Splita, Tonija Breškovića, na temo povečanja varnosti pri apneji (potapljanje na vdih) ter upliv apnee na kardiovaskularni sistem. V tem sklopu nam je legenda podvodnega ribolova, Jože Turk, zelo emotivno in s fotografijami prikazal dogajanje na tem področju zadnjih 50 let.
Naslednji sklop je odprl Paul Rose, bolj znan kot eden od avtorjev kultne knjige in odaj BBCa “Oceans”. Z značilnim angleškim humorjem nas je popeljal po Antarktiki in skozi podvodne jame Sredozemlja.
Irena Radić Rosi je pokazala na bogato zgodovino iz rimskih časov, ki jo še skriva jadransko podmorje. Potem smo lahko občudovali svetlolaso Carlo Binelli, ki se z italijanskimi kolegi odpravila na nešteto “missions and expeditions”. Zadnje predavanje tega sklopa (Scuba=potapljanje z jeklenko na stisnjen zrak) je prikazalo, kako izgleda potapljaška odprava za večjo skupino potapljačev s poškodbo hrbtenjače. Ti fantje in punce na vozičkih pravijo: Če lahko vozimo avto, zakaj se ne bi tudi potapljali!….S pomočjo Ravnaka in ostalih velikosrčnikov iz IAHD Adriatic jim to tudi uspeva. BRAVO!!
Zadnji sklop predavanj je bil manj tehnični kot sem mislila. Najbolj mi je v spominu ostalo predavanje Rusa Anatolyja Sagalevicha. Ta sivolasi gospod je sodeloval pri izgradnji podmornic MIR1 in MIR2, ki so se potopile v globine Bajkalskega jezera (1637m), položile rusko zastavico na dno pri Severnem tečaju…Žal je Sagalevich zaradi skopuško odmerjenega časa, samo preletel svoje dosežke pri reševanjih podmornic Komsomolets, Kursk, I-52…in pomoč pri snemanju “globinskih” filmov kot so Titanic, Aliens of the Deep, Ghosts ob Abyss…
Srečanje je zaključil legenda hrvaškega podmorja Daniel Frka, ki je predstavil eno drugo hrvaško legendo – Karla Baumanna, človeka, ki je vse svoje življenje posvetil morju in katerega je morje predčasno (imel je 40 let) tudi vzelo.
Kaj je organizator mislil, ko je za konec simpozija napovedal zaključek Festivala filma in videa “Sprehodi pod morjem” ne vem. No, neuradni del smo nadaljevali s sproščenim klepetom, nalezljivim smehom in načrtom za prihajajočo potapljačko sezono. Aprila v Cerkniško jezero, maja na Bled, junija…


Takoj, ko sem prišla domov, sem Robertu naročila, naj mi “skine” z neta film Ghosts of Abyss. Zdaj moram še najti par ur, da ga na miru pogledam….Kar jutri sigurno ne bo. Ker gremo v Benetke, na karneval….JUUUUPIIII

Advertisements

4 thoughts on “¤ Apnea+Scuba+Techdiving/Zreče+IAHD=AST 2010

  1. Ful dobr!
    Zakaj si omejena na 30m?
    Si se že dala testirat za odprto ovalno okno? Če ga imaš, pomeni, da imaš predizpozicijo za dekompresijsko bolezen. Jz se grem 19. dat pregledat … 🙂

  2. mislim, da si tistih 30m “povlekel” iz moje razlage Juretovega rekorda?!….no, omejitev za rekreativne potapljače višjih kategorij, ki se potapljamo z zrakom, je 40m…primerjava je zaradi lažjega predstavljanja zahtevnosti takšnih podvigov.

  3. 56 metrov je prava omejitev zraka … samo je nepraktična, če nimaš nitroksa zravn, za dekompresijo. Vsaj moja filozofija 🙂 … ampak za to nujno bibe. Joj mam dolg seznam stvari za kupit … 🙂

    Kaj si misliš glede testiranja?

  4. bah, ne vidim potrebe – glavobolov nimam, migren tud ne…po drugi strani pa si zmeraj pravim: če pridem v roke slabemu zdravniku, mi ne bo nič našel, če pa me dobi kak dober, potem bo sigurno z mano “kaj narobe” :-))

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s