¤ Primorske novice – priloga Bonbon, 03.11.2009

evo, kaj se mi že dogaja…ker sama ne utegnem napisati besedo-dve…to naredijo drugi namesto mene. o meni.

pred dobrim mesecem me poklicala novinarka Večera, Nina Ambrož. hotela je naredit intervju z mano.
pogovarjale smo se več kot uro. in nastal je ta prispevek. na dveh straneh (!)
http://bam.czp-vecer.si/bonbon/default.asp?kaj=1&id=5482559

tiskani izdaji so priložene tudi moje fotografije.
vabljeni na branje.

obenem hvala vsem, ki ste s prijazno besedo pospremili ta Ninin in moj prispevek k popularizaciji potapljanja in podvodne fotografije.

::::::::::::::

Zaljubljena v prince podmorskega sveta

Vsak, ki se spusti pod vodo in pritiska na sprožilec fotoaparata, še ni podvodni fotograf. “Zelo lepe fotografije za družinski album lahko naredi vsakdo, ki si nadene plavutke, dihalko in vzame fotoaparat za enkratno uporabo, a resna podvodna fotografija to ni. Najprej je treba zelo dobro poznati osnove fotografiranja zunaj in imeti veliko kilometrine pod vodo,” pravi Melita Bubek, Primorka iz obmejnega mesteca Bilje, in dodaja: “K bolj resnemu odnosu do podvodne fotografije me je dodatno spodbudil potapljaški kolega in prijatelj Dejan Mavrič. Nova Gorica je enajst let gostila natečaj podvodne fotografije Vodan, ki me je še v letih, ko se nisem potapljala, navduševal z izjemnimi fotografijami.” S podvodno fotografijo v slanih in sladkovodnih vodah se ljubiteljsko ukvarja približno pet let. Na leto opravi 70 do 80 potopov, od katerih je marsikateri daljši od 120 minut. Za svoje fotografske izdelke je prejela nekaj odličnih uvrstitev in uglednih nagrad doma in v tujini. Najbolj ponosna je na udeležbo na internetnem natečaju v podvodni fotografiji, kje je njen posnetek Napoleonovega mosta pri Kobaridu zasedel tretje mesto v konkurenci več kot 12.000 fotografij iz 134 držav, in na lansko prvo mesto ter posebno priznanje likovnih umetnikov za ščuko iz Blejskega jezera, ki ga je prejela na natečaju Vodan. Na nedavnem državnem prvenstvu v podvodni fotografiji v Piranu se je v kategoriji ljubitelji (uporabniki kompaktnih aparatov) uvrstila na prvo mesto.

“Cena zrcalnorefleksnega fotoaparata z opremo za podvodno fotografiranje doseže vrednost rabljenega avtomobila srednjega cenovnega razreda,” pove sogovornica, ki trenutno uporablja kompaktni digitalni fotoaparat s posebnim ohišjem, dodatnimi lečami, filtri in bliskavico.

Z globino se zgubljajo barve

Jadran in Rdeče morje sta med njenimi priljubljenimi destinacijami, posebno bližnji Sesljan (ital. Sistiana) v Tržaškemu zalivu, zaščiteno območje okoli gradu Miramare in Fiesa, a najbolj Soča. S posebnimi dovoljenji je raziskovala italijansko jezero Cornino, sicer prepovedano za potapljanje. Misijo so organizirali za potrebe turistične promocije Italije. Podobno bi najbrž bilo smiselno izkoristiti Cerkniško jezero.

Optično-fizikalne lastnosti vode so bistveno drugačne kot lastnosti zraka. “Zaradi loma svetlobe, ko slika potuje skozi steklo maske oziroma lečo fotoaparata, pride do popačenja, tako da vidimo stvari pod vodo večje in bližje. Z globino se zgubljajo barve, zaradi tega je v podvodni fotografiji izjemno pomembna uporaba umetne svetlobe, bliskavic,” ugotavlja podvodna fotografinja. Prepričana je, da se iz slabe fotografije tudi z najboljšimi računalniškimi programi ne da narediti dobrega izdelka. Slovenska podvodna fotografija je generalno na dobri ravni, meni, in izpostavlja Boruta Furlana in Ireno Čok.

Da je postala podvodna fotografinja, so bili krivi morski konjički. “Tako kot se je pred petimi leti, ko sem se prvič potapljala pri Sesljanu, morski konjiček ovil okrog mojega prsta, tako se je morje ovilo okrog moje duše in me še danes ne izpusti iz svojega objema,” je ta posebna vrsta rib usodno fascinirala Bubkovo. V prince podmorskega sveta jih je povzdignil tudi svetovno znan oblikovalec, umetnik iz bližnjega Mirna Oskar Kogoj, ki je skulpturam morskih konjičkov na glave poveznil krone.

“Iz oči v oči s postrvmiœ

Za Primorko potapljanje ni zgolj šport, rekreacija, temveč ga doživlja bolj kot meditacijo. Pri potapljanju uporablja osnovno potapljaško opremo (masko, plavutke, jopič, jeklenko z zrakom, regulator, rdeče-belo potapljaško bojo…), v zimskih mesecih, ko temperatura vode pade pod osem stopinj Celzija, suho obleko. V svojemu blogu piše: “Prva scena, ki mi pade na pamet, je tista, ko James Bond pride iz vode v polni potapljaški opremi, jo sleče in se v svečani obleki z metuljčkom okrog vratu takoj odpravi na žur. Dol padeš!” Sama tega ne prakticira. Pod suho potapljaško obleko nosi toplo trenirko in nogavice in prej kot na Jamesa Bonda “pade” na lik Forresta Gumpa.

Pripoveduje, da ima posebne čare nočno potapljanje, ko se prikažejo različni plenilci in nočne živali. Poseben izziv ji pomenijo potopi v rekah, ki zahtevajo večjo fizično pripravljenost in poznavanje rečnega (proti)toka. “V Rdečem morju ponoči pridejo iz lukenj ogromne morene in čudovite plamenke. Soške postrvi marmorate pa dovolijo, da se jim približaš na zgolj nekaj centimetrov,” se spominja Melita Bubek in dodaja: “Severni Jadran se po svoji bistrosti ne more primerjati z morskim dnom južnega Jadrana ali Rdečega morja. Vseeno lahko zagotovim, da po bogastvu in raznolikosti življenja morje ob slovenski obali ne zaostaja za drugimi, bolj razvpitimi potapljaškimi lokacijami. Pri tem iskanju barv in oblik pa ne smemo pozabiti na varnost. Potapljanje ni individualen šport, vedno se potaplja v dvoje.” Zaključuje, da potapljanje ni nevaren šport, temveč je “lahko nevaren človek, ki se potaplja, če ne upošteva osnovnih potapljaških pravil in precenjuje svoje sposobnosti. Ampak enako se dogaja v planinah, na cesti… ”

Nina Ambrož
::::::::::

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s