¤ Modeliranje grupne dinamike v človeški družbi

danes sem dobila mail do moje najstarejše hčerke. moram priznati, da mi moja Tavelika NE posreduje tistih 100xprežvečenih, pocurkanih, samozaprijateljice mailov. in zaradi tega jih rada odpiram.

ampak nad tem tekstom sem bila res prijetno presenečena (no, vem, da mi je bil samo posredovan, ma vseeno…) in ga bom zdaj delila z vami…

*****

Modeliranje grupne dinamike v človeški družbi

Začnite s kletko, v kateri je pet opic. Znotraj kletke naj s stropa na vrvici visi banana, pod njo pa postavite lestev. Hitro bo ena od opic skušala splezati po lestvi proti banani. Vendar takoj, ko se to zgodi, njo in vse ostale opice polijte z mrzlo vodo tako močno, da banana ostane nedotaknjena.
Čez nekaj časa se bo še kaka opica skušala na enak način dokopati do banana ampak z enakim rezultatom, ker boste opice ponovno obilno namočili v mrzli vodi. Kmalu bodo opice, čim se bo kaka od njih hotela lotiti banane, popadle po njej in ji to preprečile. Takrat lahko ukinete polivanje z mrzlo vodo.
Sedaj pa vzemite eno od opic iz kletke in jo nadomestite z novo. Ta se bo seveda spet hotela lotiti banane, a jo bodo ostale napadle in ji to zaradi preteklih izkušenj – preprečile. Po še nekaj poskusih se bo naučila, da bo napadena vsakokrat, ko se bo skušala po lestvi približati banani.
Ponovno zamenjajte eno od starih opic z novo. Ta se spet poskuša povzpeti po lestvi, a jo ostale napadejo. Tudi prejšnja nova opica se z navdušenjem pridruži njenemu kaznovanju. Na ta način postopno zamenjajte vse stare opice z novimi. Vsaka od njih bo dobila batine, ko se bo skušala približati banani. Večina od opic sploh ne bo imela pojma, zakaj ni dovoljeno vzpenjanje po lestvi in zakaj sodelujejo v pretepu.
Ko ste zamenjali vso “staro garnituro”, nobena od navzočih opic nima izkušnje z mrzlo vodo in vendar si niti ena ne drzne splezati po lestvi do banane. Zakaj? Ker – kolikor one vedo – se to od nekdaj ne sme.


In tako nastajajo religije, pravila lepega vedenja, red v podjetjih, politika, večne resnice …. 

******** 

bravo, Petra!… prišel bo čas, ko boš poskušala spremeniti svet. pa tudi, če ti to ne bo uspelo, sem sigurna, da ga boš razumela in pravilno tolmačila. tudi to je uspeh!

Advertisements

One thought on “¤ Modeliranje grupne dinamike v človeški družbi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s