¤ z vlakom spomina (Treno della Memoria)

Pred šesto uro zjutraj me je zbudil mobitel. Kliče Petra. Sporoča, da bo ob pol sedmih na goriški postaji. A jo pridem iskati? …NORMALNO!

Topel objem in poljub na lička. Paše v mrzlem nedeljskem jutru. Ne čaka, da se vsedem nazaj za volan. Besede kar tečejo iz nje. Vlak, prijatelji, Krakow, hostel, muzeji, taborišče, groza…ma tudi žuri, smeh…in jok, ob slovesu.

Skoraj en teden na poti. Iz Gorice v Trst, potem za Udine in naprej v posebni vlakovni kompoziciji za Krakow. V tednu, ko smo se vsi spominjali žrtev holokavstva, so izbrani srednješolci iz cele Italije spoznavali grozote druge svetovne vonje na mestih, kje so se te grozote zares zgodile, s ljudmi, ki so bili svedoki teh grozot.

Ko je Petra bila še v Krakowu, mi je poslala kratek mail iz avle hostla:

…u birkenau smo si morli zbrat enga od deportirancou na slikah in si napisat njegovo ime na en trak, k ga mamo zdej na roki. moja se klice marija bodomska. sm jo zbrala, k se je smejala na sliki, kljub temu, d so jo glih prpeljali tja in obrili. je mela prou en uporniski nasmeh. glede na letnice, ni prezivela tm niti enga leta…

LINK

vhod v taborišče Auschwizt (foto. Petra F.)

spominska plošča (foto: Petra F.)


Advertisements

One thought on “¤ z vlakom spomina (Treno della Memoria)

  1. Pozdravljena

    Ker greš ravno v egipt me zanima, če bi mi lahko prinesla malo tobaka za šišo?Sem navdušenec in mi ga je zmanjkalo pa ne poznam nikogar k bi šel v kratkem v arabski svet…

    lp

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s