¤Fiesa je zaspana (206.potop/31.1.09)

Kdaj sem nazadnje bila v Fiesi?… Brskam po potapljaškem dnevniku…Sredi septembra?!… Potem je že skrajnji čas za ponovni potop na tej priljubljeni slovenski potapljaški lokaciji.

V Fiesi naju je čakalo prijetno presenečenje: iz vode že prihajajo italijanski kolege (Fabio, Michele in Federico). Ledenomrzle roke in nasmejani obrazi. Uf, kako je svet majhen. Sprašujeva o vidljivosti, motivih, temperaturi vode. Vidljivost – slaba. Motivi – nula. Temperatura vode – 8oC, brrrr…

In midva že veselo pripravljava opremo. Tisti, ki so kdaj okusili lepote podmorja, poznajo razlog najini zagnanosti. Zaradi valov in visoke plime, počasi in previdno stopam v morje. V eni roki plavuke, v drugi fotoaparat, v tretji…uf, zmanjkalo mi rok 🙂

Ko pa se potopim pod gladino, roke sploh niso potrebne. No, niso portebne tistim, ki se v podmorje podajo brez fotoaparata. Ampak, kdo je kdaj videl ribo s fotoaparatom?!

Odpraviva se v globino, na pesek. Proti potopljenem motornem čolnu Meduza, ki leži na globini cca.13m. Glede na slabo vidljivost je pravo čudo, da smo ga najdli. In neprijetno presenečenje: udrta streha. A so si spet podvodni lovci na ta način poskušali olajšati dostop do ulova? Prejšnjo zimo je zmanjkalo propelerja pod krmo. In velikega jastoga, ki se skrival pod njim.

Meduza

Meduza

Pod krmo najdem samo eno veliko rakovico in radovedno pirko.

pirka

pirka

pirka

Še en krog okrog čolna. Fotografiranje v tej vidljivosti ne pride v poštev. Ker je preteklo že 20 min potopa, se bojim, da me mraz ne prehiti in se odpravim nazaj, proti grebenu. Fieški greben je ponavadi poln rib (kavali, crnji, babice, bukve…). Tokrat ni nobene.  Končno opazim, da me poleg morske veternice opazuje drobna kozica. Veselo ugotovim, da je to ena od tistih, ki imajo na ritki majhen srček. Enkratno.

srčasta stražna kozica

srčasta stražna kozica

(Periclimenes amethysteus)

Zimsko sivino (ja, tudi v morju se menjajo letni časi in z njim flora in favna) pobarva ta cevasti črv, ki plapola v toku in s svojo rožo vabi drobne organizme…am!

črv evkar (spirograf)

črv cevkar (spirograf)

Še en drobni prebivalec grebena – rdeči sprehajalček, ki cikcakasno švigne pod skalo. In se hitro ponovno pojavi. To je njegova skala. Te drobne ribice so zelo teritorialne živali.

sprehajalček

sprehajalček

Na grebenu naletim tudi na neprijetno presenečenje – zapuščena mreža. Zraven par ribjih ostankov, mladi jastog brez klešč…Žalostno je, da morju delajo škodo, tisti, ki od njega živijo. Kako dolgo?!

zapuščena mreža na fieškemu grebenu

zapuščena mreža na fieškemu grebenu

Dejan M.

jastog v mreži ( foto: Dejan M.)

Po slabi uri potopa, sem spet pri stopnicah. Valovi še niso pojenjali. Potiskajo me proti obali in potem takoj vlečejo nazaj proti morju. Uf, kaj bi dala za še eno roko….

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s