¤ From Sistiana with Love… ali… Zakaj imam rada Sesljan

Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti !

Če ne bi bilo Krasa, bi bilo Bilje simpatična obmorska vasica 40 metrov nad morskimi valovi. Zdaj pa, če hočem dati prst v morje, moram narediti par ovinkov čez italijanski Kras. Kar časovno predstavlja slabe pol ure. Kar pa je manj od časa, katerega potem porabim za izkanje parkirnega prostora.

Pride pa čas, ko je morje prehladno tudi za najbolj zagrete kopalce. Tedaj je na plažo dovoljeno nam, potapljačem. Italijanski zakoni namreč prepovedujejo potope s plaž v poletnih mesecih (junij, julij, avgust). A sesljanska plaža, prenatrpana v poletnih mesecih, nam v zimskem času ponuja parkirni prostor par metrov od obale, lahek dostop, popoldansko sonce. A v morju – ostanek zgodovine. Relikt. Blizu obale, na globini slabih desetih metrov, leži potopljena podmornica iz druge svetovne vojne. Molch.

molch

molch

Mali Molch (dolžine 10,8 cm, širine 1,8 cm) je ena od številnih podmornic tega tipa, ki jih je hitlerjeva armada poslala v evropska morja konec leta 1944. Sprejela je enega podmorničarja in je bila namenjena za diverzantske akcije. Predpostavlja se, da so to podmornico potopili nemški vojaki, ko so v maju 1945 leta zapuščali bližnjo pomorsko vojaško bazo.

Čeprav se Molch nahaja približno 100m od obale, je izkanje te podmornice pogosto pravi potapljaško-orijentacijski podvig. Osnovni problem pri potapljanju v tem cca 200 m2 velikem akvatoriju je vidljivost. Ki pa je večinoma slaba. Pogosto tudi zelo slaba. Kar pomeni med 0 in 6 metrov. Slabša vidljivost pa ni ovira, da bi uživala v opazovanju dogajanja na tem peščenem, muljevitem dnu severnega Jadrana.

Presenetljiva je prilagodljivost tukajšnjih organizmov. Na odvrženo zračnico se pričvrstijo črvi spirografi. Steklenica je zaklonišče mali babici. Pozabljena vrv je ovešena z lignjevimi jajci. Armaturna mreža (le kako je dospela), ovešena s školjkami,  postane podvodni umetni greben, v kateremu najde svoje skrivališče sipica in celo hobotnica. Pod izgubljeno plavutko je majhen glavoč (riba) izkopal tunel, zaklonišče.

from sistiana with love

from sistiana with love

Že od mojih potapljaških začetkov, me od vseh morskih organizmov najbolj navdušujejo morski konjički. Nikjer jih nisem srečala toliko, kot jih je tukaj, v Sesljanu. Priznam, da so mi nejasni razlogi, zaradi katerih se te majhne, nebogljive in sramežljive živalce, uvrščajo med ribe. Ne njihov izgled, še manj pa razmnoževanje oziroma skrb za podmladek, v ničemer ne spominajo na njihove ribje sorodnike. Rumeni dolgonosi konjički, rjavi kratkonosi konjički, tisti, ki plavajo z repkom zvitim v spiralo, in tadrugi, ki dovolijo, da jim pri plavanju rep opleta. Najpogosteje pa kar na pesku, dostojanstveni v svoji neopaznosti. Koristim jih kot razlog, ko poskušam prepričati potapljaškega kolegu, da namesto kakšne bolj atraktivne lokacije, izbere morje pri Sesljanu: Gremo gledat morske konjičke!…Ni nikoli me niso razočarali.

kosmati morski zajček

Potapljači smo še posebej srečni, ko naletimo na redke organizme. Veselje je še večje, če se takšno srečanje zgodi v pogojih dobre vidljivosti, kar je pogoj za nastanek dobre, kvalitetne fotografije.
Enega sončnega decemberskega dne sem navdušeno fotografirala dobrih 10 centimetrov dolgega “kodrastega” polža, posutega z viola pikami. Šele čez par dni sem, s prijateljevo pomočjo, odkrila, da gre za vrsto tropskega polža Bursatella Leachi (v slovenščino simpatično prevedeno : kosmati morski zajček), ki je najverjetneje prispel v tanku z balastnimi vodami kakšne čezoceanske ladje. Naslednji teden so časniki objavili prvo najdbo (Borut Furlan) tega polža tudi v slovenskemu morju.

Morje pri Sesljanu mi ni dalo samo biološkega vedenja o morskem življenju. Tukaj sem spoznavala osnove podvodne fotografije, preizkušala novo opremo, nove fotografske nastavitve. In še danes poskušam nasvete internetnih znancev, ki svoje fotografsko znanje pridobivajo na prekrasnih tropskih lokacijah, uporabiti v tej sesljanski “luži”. Potem nosim iz morja, katero me pričaka s 5-metersko vidljivostjo, makro fotografije prekrasnih mikro organizmov. In pošiljam na ocenjevanje te moje fotografije majhnih radovednih rakcev, kozic s srčkom na “ritki”…in naletim na navdušenje. Tako sem na priznano fotografsko tekmovanje VODAN poslala svoj portfolio, v katerega sem vključila tudi fotografijo velikega morskega klobuka, posnetega pri Sesljanu. In prav ta fotografija je bila razstavljena skupaj z drugimi zmagovalnimi fotografijami.

Mogoče pa je res, kar pravijo – vidi samo tisti, ki gleda s srcem.

sesljan, 28.11.2008

morsko silo

In zaradi tega z grozo spremljam razprave o namestitvi plinskega terminala na tem področju. Enako me skrbijo vsi večji posegi v ta prostor, kot je predvidena izgradnja hotelskega naselja na območju bližnjega kamnoloma. Zavedam se, da jih ne moremo ustaviti. Vseeno upam, da bodo čim manj vplivali na ta občutljiv in že preveč načet severnojadranski podmorski ekosistem.

Umetnik in kipar Oskar Kogoj je skulpturi morskega konjiča postavil na glavo krono. Ta nežni princ podmorja vlada svojim kraljestvom s ponosom in dostojanstveno. Naša dolžnost je skrb, da tako tudi ostane.

Sistiana, 31.08.2008

Sistiana, 31.08.2008

Advertisements

5 thoughts on “¤ From Sistiana with Love… ali… Zakaj imam rada Sesljan

  1. Nekje je treba začeti, rojena si za podvodne užitke, naredila si že dosti, dosti prekrasnih slikc in jih delila z nami in nas po svoje razveseljevala. Le tako naprej draga Melita … rada pa bi, da bi bili tudi posnetki našega morja, a ne?

  2. hvala za komentar.
    pravijo, da ko damo prst v morje, smo povezani s celim svetom… to je to…morje je premajhno, da bi ga delili na naše in njihovo, kot to (žal) počnejo politiki.
    lp
    melita

  3. zelo lepo si mi odgovorila, ma mislim, da že veš, zakaj sem tako napisala, to pa na tej strani tako in tako ni važno, a ne? Delaš dobre fotke in to je poglavitno, pri meni pa prednjači morski konjiček, ti pa itak veš kateri !!!!!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s